serendipodean

cjwho:

Red Bridge House by Smerin Architects

In an area of ancient woodland bordering Ashdown Forest in East Sussex the new build house for a private client is set into a hillside overlooking a stream and the Wealden farmland beyond. Arranged over three levels the main living spaces, accessed via a folded steel plate bridge, occupy the middle floor and lead out to a generous verandah hung from and sheltered by the overhanging roof. Solid oak stairs machined from timber from the woods and cantilevered from the supporting concrete walls lead either up to the bedroom floor or down to a strip of utility spaces and through to a swimming pool room whose sliding glass wall opens up to the adjoining covered terrace and surrounding meadow.

Internally insitu concrete walls and precast concrete floors are honestly expressed whilst externally glazed areas are set within timber clad elevations on three sides. The fourth side overlooking the entrance driveway is clad in corten steel panels whose oxidised surface echoes the autumnal hue of the trees around and timber cladding adjacent. Although clearly contemporary this palette of materials and the pared back aesthetic used also recalls the honest quality of the agricultural buildings around making the new house a distinctive but appropriate addition to the rural landscape.

CJWHO:  facebook  |  instagram | twitter  |  pinterest  |  subscribe

artruby:

Jean-luc Cornec, Telephone Sheep, (1989)

martinekenblog:

Suso33 New Mural - Madrid, Spain

Suso33 spent the last few days perched on a yellow crane to work on this impressive new piece on the streets of Madrid, Spain.

Using a rather simple technique, the Spanish artist painted a brilliant piece which enters directly amongst our favourite artworks this year.

(Source: streetartnews.net, via archiscene)

cjwho:

Fall House in Big Sur, California by Fougeron Architecture

Set in a rough, yet spectacular landscape, with a neighboring 250-foot drop to the Pacific Ocean, Fall House by Fougeron Architecture is a one-of-a-kind vacation retreat:

“The long, thin volume of the house conforms to the natural contours of the land and the geometries of the bluff, deforming its shape and structure in response. In this way, the complex structural system applies natural forms to accommodate the siting. The main bearing system of the house is set back twelve feet from the bluff, both to protect the cliff’s delicate ecosystem and to ensure the structure’s integrity and safety”.

CJWHO:  facebook  |  twitter  |  pinterest  |  subscribe